2017. március 24., péntek

Craft y English/Craftglish: kézművesség és angol

Miért is indítok ilyen címmel blogot? Mert a két szívem csücskéről van szó és mert azt gondolom, hogy a mai világban, ahol szinte már a gyermekeink megszületésétől kezdve azt hangoztatja a média, a szomszéd, a barátnő és még sorolhatnám, hogy minél hamarabb el kell kezdeni a nyelvtanulást, a kézműveskedéssel összekapcsolt nyelvi játék valóban hatékony módja a gyermek bevezetésének az idegen nyelv csodálatos világába.
A kézműveskedés sokrétűen fejleszti a gyermeket. Többek között ez az öt fontos területre gyakorolt pozitív hatása miatt érdemes a kézműveskedést beiktatni  gyermek mindennapi tevékenységei közé:
1. Kétoldali koordináció
Mivel kézműveskedés során a legtöbb esetben mindkét kezünket használjuk, mindkét oldalunk egyformán fejlődik. Későbbiekben ennek nagy hasznát veszik a gyerekek például a cipőkötés vagy írás során.
2. Finommotorika
Miközben a gyermek rajzol, formákat vág ki papírból finom motorikája fejlődik. A finommotorikus mozgást használjuk az írás során, de akár öltözködésnél vagy étkezésnél. 
3. Önfegyelem
Alkotás közben többször előfordul, hogy várakozni kell amíg megszárad a festék vagy megköt a ragasztó. Ilyenkor a gyermek türelmét fejlesztjük, a várakozás képességét. Az is előfordul, hogy valami nem úgy sikerült, ahogy eltervezte és kudarcként éli meg a sikertelenséget. Ha biztatjuk és elmagyarázzuk, hogy a művészet egyedi és a saját fantáziavilágán alapul, akkor sikerélményekkel látjuk el és a kudarctűrő képessége is fejlődik mellette.
4. Önbecsülés
Ha korának és képességeinek megfelelő tevékenységet végzünk, akkor sikerélményekkel fog gyarapodni a foglalkozások során, mely a büszkeség érzésével tölti a el.
5. Kapcsolatépítés
Amennyiben a szülővel kézműveskedik, kapcsolatuk elmélyül és közösen szereznek élmények és élik meg az alkotás örömét. Ha csoportban végzi a tevékenységet, társaival alakít ki szorosabb kapcsolatot, tanul meg együttműködni, javítva ezzel a szociális képességeit.
A kézműveskedés önmagában is nagyszerű móka és ahogy olvashattuk, mellette számos jótékony hatást gyakorol a gyermekre. A legtöbb kicsi imád ragasztani, vágni, festeni, valami szépet létrehozni. Erre építve, angol nyelven instrukciókat adni és kiegészíteni megfelelő szókinccsel tökéletes megoldást kapunk a játékos és hasznos angol oktatáshoz. Nem is szeretem ezt a szót kisgyermekek kapcsán, hogy nyelvoktatás, hiszen ilyenkor leginkább a nyelvet kell megszerettetni velük, egy jó élményeken alapuló bázist létrehozni. A kézműveskedéssel összekapcsolt nyelvi foglalkozás remek lehetőséget nyújt arra, hogy bővítsük gyermekeink interkulturális ismeretét: megismerjenek más országok hagyományait, a világról tájékozódjanak, széles körű ismeretekre tegyenek szert, mindezt kézműveskedéssel összekötve, játékosan, szórakoztatóan. Továbbá kiválóan alkalmas arra, hogy az óvodáskorban megszerzett nyelvtudás ne vesszen el az iskolai nyelvoktatás megkezdéséig és gyermekeink élvezetesen, élményekkel tele, szinte észrevétlen módon őrizzék és bővítsék ezt a tudást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése